Prizee: Free Games and Presents!

2008. január 14., hétfő

Umami - Az ötödik íz


Umami: Az umami az egyik alapvető íz neve az édes, savanyú, a sós és a keserű mellett. Természetesen fordul elő ez az íz például a paradicsomban, a parmezánsajtban és a japán konyhában használt kombu nevű barnamoszatban. A leggyakrabban umami ízt kiváltó glutamát-alapú élelmiszer-adalékanyagok Európában az E620–E625 számmal jelöltek. A nátrium-glutamát az E621-es számot viseli.

Az umami szó eredetét tekintve a japán (旨味 vagy うまみ) szónak a romanizált átírásából származik, amelynek jelentése „finom íz”. A kínai nyelvben a xianwei (鮮味) szó utal erre az ízre.

Az alábbi oldalról egy könyv rendelhető, ami az umamiról szól, az ötödik ízről.
http://www.umamiinfo.com/option,com_comprofiler/task,registers/Itemid,40/

Nem tudom, hogy mennyi idő alatt küldik el és megérkezik-e, de éredemes megrenelni, hátha megkapjuk.:)
Remélem meg is kapom a könyvet és akik megrendelik!

Nincsenek megjegyzések: